top of page

Metodoloji

Bu araç seti, girişimcilik destek mekanizmalarının daha kapsayıcı şekilde nasıl tasarlanacağı ve yürütüleceği konusunda girişimcilik destek kuruluşlarına rehberlik etmek amacıyla en yaygın ve en çok cevap bulunması gereken sekiz ana soru etrafında geliştirildi.

İhtiyaç Analizi

Kapsayıcı girişimcilik alanındaki çalışmaların, mevcut durumun ve ihtiyaçların tespit edilmesi için masa başı araştırmalar yapıldı. Her biri girişimcilik destekleri alanında çalışmalar yürüten proje partnerlerinin kendi tecrübeleri ve alana ilişkin gözlemleri, ihtiyaç analizinin çıkış noktalarını oluşturdu.

İyi Örneklerin Analizi

Uluslararası başarılı program örnekleri ve araç setleri incelenerek, kapsayıcı girişimcilik mekanizmaları için temel noktalar ve başlıklar belirlendi. Bu konuların Türkiye bağlamına da uygun olanları çeviri yoluyla araç setine dahil edildi.

Paydaşlar ile Görüşmeler 

Türkiye'deki mevcut durumu tespit etmek için girişimcilik ekosisteminden paydaşların davet edildiği ortak tasarım atölyeleri ve etkinlikler düzenlendi. Güçlendirme programı kapsamında düzenlenen oturumlar ve farklı paydaş grupları ile gerçekleştirilen ortak tasarım atölyelerinde saha deneyimleri, eksikler ve çözüm önerileri tartışıldı.

Güçlendirme Programı

Girişimcilik destek kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirilen güçlendirme programında interaktif oturumlar ile sosyal girişimcilik destek kuruluşlarının kapsayıcılık alanında bilgilerinin hizalanması ve alandaki farklı yaklaşımları tanımaları sağlanırken bir taraftan kapsayıcılığın kendi kuruluşlarında nasıl bir araç seti ile uygulanabileceğine ilişkin görüşler ve öneriler derlendi.

Ortak Tasarım Atölyeleri

Güçlendirme programına ek olarak, araç setinin tasarımı, yapısı, kullanıcı arayüzü ve içeriğini geliştirmeye yönelik ortak tasarım atölyeleri gerçekleştirildi.  Bu ortak tasarım atölyeleri gerçekleştirilmeden önce, alan uzmanlarının yaptığı küresel kapsayıcılık araç kiti taramalarında Türkiye’de ihtiyaç duyulabileceği düşünülen tartışmalar ve yerelleştirme boşlukları tespit edildi. Bu tespit edilen noktalar Originn Innovation ekibinin kolaylaştırıcılığı ile ortak tasarım atölye ortamında tartışılacak bir çalıştay akışına dönüştürüldü. Türkiye’de program uygulayan destek kuruluşları, mülteci ve göçmen girişimciler ve uluslararası girişimcilik destek kuruluşlarının katılımıyla düzenlenen atölyelerde araç setinin temel bileşenlerine yönelik deneyim paylaşımları yapıldı. Oturumların çıktıları da araç setinin içeriği için temel noktaların belirlenmesinde ve araç kitinin nasıl bir tasarımla sunulması gerektiğiyle alakalı yol gösterici oldu. 

Tasarım ve Düzenleme

Araç seti tasarlanırken, kullanıcı dostu ve erişilebilir bir kaynak sunma hedefiyle hareket edildi. Daha önce incelenen küresel kapsayıcılık araç kitlerindeki potansiyel kullanıcı profilleri incelenerek, ortak tasarım atölyeleri ve güçlendirme programı katılımcıları olan sosyal girişimcilik destek kuruluşlarının profilleri, sıklıkla kullandıkları araçlar, program tasarlama dinamikleri tespit edildi. Bu tespitler ışığında kullanımı pratik, içeriksel olarak zenginleşen ve kullanıcıya temel bilgileri verirken, ileri okumalar yapılmasına alan açan, programının farklı aşamalarında da kullanabileceği bir araç seti formatı hazırlandı. 

Yayın ve Erişilebilirlik

Kapsayıcı Girişimcilik Araç Seti, kullanıcıların kolay ve hızlı erişimi için çevrimiçi olarak yayınlandı. Arapçayı ana dil olarak kullanan diğer ülkelerdeki destek kuruluşlarının da araç setinden faydalanabilmesi için Türkçe ve Arapça dillerinde yayınlandı. 

Kullanım ve Destek

Araç setinin etkili ve kolay bir şekilde kullanılabilmesi için nasıl kullanılır bölümleri  oluşturuldu.

Değerlendirme ve Sürekli İyileştirme

Araç setinin etkisi proje sürecinde girişim destek kuruluşlarının parçası olduğu sonrasında da TSGA çalışmalarını sürdürecek Kapsayıcı Girişimcilik Uygulama Topluluğu ile düzenli olarak değerlendirilerek kullanıcı geri bildirimleri toplanacak ve araç setinin sürekli olarak geliştirilmesine ve güncellenmesine katkı sağlayacak.

bottom of page